Reciclarea VSU
Reciclarea Vehiculelor Scose din Uz (VSU) are mai multe etape: prima data cu ajutorul instalatiei de decontaminare, extragem din autovehiculul care urmeza sa fie macinat, toate fluidele ramase, precum: combustibil, uleiuri, lichidul de frana, antigel, solutia pentru spalarea parbrizului, dar si acumulatorii. Fluidele sunt depozitate apoi in recipienti inchisi, urmand sa fie predate societatilor specializate in reciclarea lor. Prin decontaminare, vehiculul scos din uz este transformat in deseu "verde". Dupa ce s-a efectuat decontaminarea, se procedeaza la indepartarea unor piese ale autovehiculelor, precum parbrizele, bordul, scaunele, anvelopele, motorul, transmisia, etc.
Ultima etapa a reciclarii "rablelor" o reprezinta introducerea acestora in instalatia shredder. Vehiculul, decontaminat de toate lichidele si golit de majoritatea componentelor, este compactat si apoi trecut prin shredder. Aici este macinat si are loc separarea pe materiale: fierul vechi intr-o parte, materiale neferoase precum cupru, aluminiu, alama in alta parte, si elemente reziduale.
Materialul feros si neferos este vandut la otelarii, urmand sa fie incorporat in noi produse siderurgice.
Materialul rezidual este transportat la groapa ecologica si este compus din materiale nemetalice si inerte (praf, pamant, etc.). Uneori, acesta poate reprezenta pana la 25% din greutatea initiala a unei masini.
Urmăriți mai jos un mic filmuleț despre reciclarea vehiculelor scoase din uz: